Київ, пр. Бажана, 30, кв. 8

ccc@ccc.kiev.ua

Взаємодія з громадськістю: результати оцінки діяльності органів влади17 вересня 2018

13 вересня 2018 року Благодійний фонд «Творчий центр ТЦК» презентував результати оцінки діяльності низки органів виконавчої влади, місцевого самоврядування за напрямком «взаємодія з громадськістю». Така оцінка була здійснена групою підготовлених громадських експертів з різних регіонів країни.

Під час презентації представлено методику оцінки діяльності органів виконавчої влади за напрямком «взаємодія з громадськістю», за якою аналізуються чотири рівні взаємодії, а саме: інформування, консультування, залучення громадянськості до процесу вироблення політики, партнерство.

За цією методикою оцінено діяльність Токмацької районної державної адміністрації, Полтавської районної ради, Управління екології Департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради, Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Житомирської міської ради, Відділу освіти Миколаївської селищної ради, Відділу комунікації з громадськістю департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської ОДА, Виконавчого комітету Тульчинської міської ради (Вінницька область), Управління інформаційної політики Херсонської обласної державної адміністрації, Управління містобудування та архітектури Ужгородської міської ради.

Учасники презентації також обговорили актуальні питання взаємодії організацій громадянського суспільства та органів державної влади, місцевого самоврядування.

«Ефективна та націлена на результат співпраця між громадянським суспільством та державними органами має вирішальне значення для прискорення реформ та захисту прав людини», - підкреслила у своєму виступі Блерта ЧЕЛА, заступниця директора ПРООН з програмних питань.

Перший заступник голови НАДС Володимир Купрій зазначив, що часто державні органи мають вузьке розуміння співпраці з ОГС, як-от провести спільну прес-конференцію чи подію. Але такий підхід виключає реальне залучення громадянського суспільства до процесу вироблення суспільної політики. «Тому така оцінка повинна допомогти органам влади побачити реальний стан взаємодії з громадськістю та визначити вузькі місця, які мають бути виправленні, а успіхи нарощуватися», - підсумував В.Купрій.

Про актуальність такої оцінки для ефективного функціонування органів влади на різних рівнях також зауважили у свої виступах Наталя Окша, заступник директора Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю, завідуюча відділом Секретаріату Кабінету Міністрів України, Марина Хонда, начальник департаменту суспільних комунікацій КМДА.

 

Президент ТЦК Любов Паливода подякувала усім експертам, які долучилися до цього проекту і які пройшли відповідну тренінгову підготовку, а також наголосила, що професійна оцінка силами громадських активістів є одним із ефективних інструментів менеджменту в публічній службі.


Захід проводився у межах проекту «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», що реалізується ПРООН за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.