Київ, пр. Бажана, 30, кв. 8

ccc@ccc.kiev.ua

Форум з партисипативного стратегічного планування23 жовтня 2018

Представники Дівичківської та Студениківської об’єднаних громадах Київської області взяли участь у Форумі зі стратегічного планування громад Чернігівської та Київської областей, що проходив 17 вересня в Чернігові в рамках проекту «Підтримка реформи місцевого самоврядування – впровадження партисипативної моделі стратегічного планування в громадах Північної, Центральної та Західної України».

«Підтримка самоврядування на місцевому рівні надання допомоги в розвитку громадянського суспільства в межах самоврядних одиниць – головні завдання, які Фонд Розвитку Місцевої Демократії (FRDL) реалізує впродовж більше ніж 25 років своєї діяльності в Польщі, а віднедавна – і на території України», – наголосив експерт проекту, представник Малопольського інституту територіального самоврядування й адміністрації Войцех Одзімек.

«В основі напрацьованої нашими експертами методології розробки стратегій розвитку громад лежить партисипативний підхід, що передбачає активну участь їхніх мешканців у цих процесах. Тільки після вивчення висловлених ними думок та пропозицій відбувається подальше напрацювання стратегії розвитку громади. Важливим є не лише отриманий документ як результат роботи, а також яким чином він розроблявся, яким був рівень залученості пересічних жителів», – зазначила радник правління FRDL з питань співпраці з країнами Східної Європи, координатор проекту Наталія Гмурковська.

Подальша увага учасників Форуму зосереджувалася на компонентах моделі партисипативного стратегічного планування з висвітленням відповідної методології та інструментів, що застосовуються в роботі експертів. Поряд з особливостями залучення громадян обговорювалися також шляхи зміцнення механізмів співпраці між місцевими органами влади та громадянським суспільством (включаючи бюджет участі, громадські консультації). Присутні мали нагоду ознайомитися з найкращими стандартами FRDL в цій галузі та успішними практиками з реалізації стратегічного планування. Вони переконалися в тому, що участь громадськості є важливою складовою успіху цих процесів.

Проект «Підтримка реформи місцевого самоврядування – впровадження партисипативної моделі стратегічного планування в громадах Північної, Центральної та Західної України» співфінансується в рамках співпраці у сфері розвитку «Польська допомога» Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Проект виконує Фонд Розвитку Місцевої Демократії (Польща). Регіональними партнерами проекту є: Благодійний фонд «Творчий центр ТЦК» (у Київській області), Громадська організація «Європейський діалог» (у Львівській області), Сіверський інститут регіональних досліджень (у Чернігівській області), Громадська організація «Бюро аналізу політики» (у Сумській області), Благодійна організація «Фонд регіонального та місцевого розвитку «Синергія» (у Полтавській області).